Skip to main content
 
 
 

Kings-Crossing

Zadelmak maken

Het zadelmakmaken gaat bij mij iets anders dan je wellicht gewend bent om te zien. Allereerst zónder zadel en zónder hoofdstel. In eerste instantie zonder zadel omdat ik dat apart wil trainen. Ik wil het paard eerst wennen aan een mens op zijn rug, waarbij ik zoveel mogelijk contact probeer te maken met het hele lijf van het paard. Als hij niet niet kalm en vol vertrouwen op zijn rug laat, heb ik iets over het hoofd gezien wat nog “gefixt”moet worden.

Werk nooit aan het probleem, maar altijd aan de oorzaak. Wil het paard in dit deel bijvoorbeeld niet stilstaan en corrigeer je hem daarin, dan leer je het paard alleen dat hij zich niet mag uiten over zijn ongerustheid hierover. In dit deel van het inrijden, gebruik ik ook nog geen bit. Mocht het paard iets onbesuisd doen dan is het laatste wat ik wil met een bit een extra pijnprikkel toedienen door aan dat bit te trekken. Alle onderdelen worden afzonderlijk geleerd. Ik probeer echt te voorkomen dat er meer dan een ding tegelijk aangeboden wordt aan het paard.

Honderden paarden heb ik inmiddels mogen starten onder het zadel. Ik vind het een van de mooiste onderdelen in het trainersvak omdat het wellicht de belangrijkste gebeurtenis in het leven van een paard is. Gelukkig zijn er inmiddels veel mensen die investeren in de starttraining van hun paard. Immers training juist in die fase, neemt je paard zijn leven lang mee en dan wil je dat dat zo goed mogelijk gebeurd. In mijn Academy zijn inmiddels een aantal trainers opgeleid die zich toegelegd hebben juist op dit onderdeel en die dit geweldige werk voortzetten. Gun je paard zo’n start. Neem contact met mij op en ik stuur je graag door naar een van deze trainers.

Kings-Crossing, meer dan 20 jaar ervaring in zadelmak maken, probleemgedrag bij paarden, geven van clinics, lessen en opleidingen.